úterý, května 08, 2012

UDAZDO :ŠENEB LEVAP

Laskám v rukách jednu z pětiset výjimečných knih s precizně zpracovanou obálkou, tak odlišnou od křiklavých přebalů mamutích nakladatelství chrlících do prodeje všemožné i nemožné tituly. Jde o výtvarně slovesné dílo bytostného běžce Pavla Beneše ODZADU. Kniha, jen co dorazila, zaujala čestné vrchní místo na stolku. Pokaždé, když ji míjím, neodolám a alespoň pohledem ji pohladím. Nejprve jsem do ní opatrně nahlížel, listoval v ní odzadu i odpředu, až mě zcela vtáhla do autorova života. Nacházím v ní slova k zamyšlení i k pobavení, lecos Pavel odhaluje ze svého profesního i soukromého života.

Kdo je Pavel Beneš? Především člověk, kterého si nelze neoblíbit. Upomínám se na naše první setkání v sokolovně před startem Kbelské desítky. V davu běžců ovanutých předstartovním stresem vyčuhoval nejen svou výškou, díky které bere věci s nadhledem (a odzadu), ale zejména svou bezprostřední radostí z běhu příštího. Toto potěšení životem čiší z celého díla. Co Pavlovi běhání přineslo do života můžete vidět ve Fokusu ČT Honzy Dufka v dílu nazvaném "Běh". Jeho příběhy z běhání na denněmíle (dailymile.com) by zasloužily samostatné knižní vydání.

Pavel Beneš je ale také přední český grafik a své zkušenosti předává jako profesor na Fakultě umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Jeho práce lze najít na www.benes.cz. Pavel je dvorním grafikem sdružení Pomocné tlapky, které vychovává čtyřnohé pomocníky pro handikepované. Jeho postavičky labradorů nesou jeho nezaměnitelný rukopis i humor a vyjadřují hlavní cíl Pomocných tlapek: pomoc asistenčních psů jejich kamarádům.

Pavlovu knihu nelze striktně zařadit mezi běžeckou literaturu, ani mezi umělcovy memoáry. Nejbližším přirovnáním je blog, ale i tento náhled zní lacině. Kniha ODZADU je jednoduše umělecké dílo, které potěší a pohladí. Mohu jen vřele doporučit.

Trailer o knize
Trailer od Vojtěcha Jasanského

Žádné komentáře: