středa, února 15, 2012

Stopy

S čerstvě zasypanou pěšinou utichl šepot listí. Sníh zahalil stezku do pannenského hávu a zahrnul les všeoobjímající čistotou. Poryvy větru hladí zem a rovnají ji do rozhlehlého stolu. Stolu, který hostí všechny bez rozdílu. Tichý obraz ruší jen běžec svými vrzajícími kroky. Nechává stopy, které mizí. Chvíli tu byl, už není.

Časní běžci vychutnávají tu změnu. Zleva, z křovin u letní pastvy se vine linka nesmělých zaječích otisků. O kus dál se od rybníka přidává další pár stejných stop, aby pokračovaly spolu svým směrem. S blízkostí vsi stop přibývá. Pás mikrohor zvrásnil lesáckou cestu. Hnědě zbarvené vrcholky zesvětlovaly až do oslnivě bílé. Stopy čtyřkolového narušitele. Úzká linka s jinými stopami odhalí muže se psem. Muž se veze, pes se neveze.

Šťastný čte stopy. Patří běžci. Není rychlý, není pomalý. Otisky se špunty. Zkusí jejich krok. Má jej delší. Radostně soupeří s těmi cizími stopami. Běží v nich, skáče vedle, počítá je do tuctu. Pokládá své stopy vedle těch druhých. Zítra zmizí. Závod stop pošeptá už jen vánek. Jsou to jeho stopy.

6 komentářů:

R V M řekl(a)...

Také jsem tuhle sledoval stopy.
Zjistil jsem po chvíli, že byly moje :-)

Kopretina řekl(a)...

Krásně napsaný. taky jsem je tuhle neděli sledovala( ty zvířecí), těch lidských bylo pomálo, nebo místy žádné, a ty jedny, které tam vedly, o těch jsem přemýšlela, komu asi patřily...

ju řekl(a)...

Typický běžec. Nemá-li si s kým popovídat, tak aspoň soupeří se stopama. Jedno, či lidskýma nebo zvířecíma.

Anonymní řekl(a)...

Já měl dnes ráno krok kratší než vymalované stopy. To se mi při mé výšce často nestává. To nebyly stopy poety, ale dříče :-)

PetrS řekl(a)...

Díky za vaše krásná slova :) Jak píše na svém blogu Kopretina, inspirace přichází při a po doběhu, ale zápisek vzniká později. A s každou minutou vzdalující se od sundání bot se mění. Pár hodin v čase zpět by zněl jinak, kdo ví.

12HonzaDe řekl(a)...

Az ted ctu a pripomina mi to nedavna rana, kdy v mrazu jsem v lehce napadanem snehu cetl stopy tech co byli prede mnou.. Ale byli to ti na "kolech" a tak jsem se nemel s kym zmerit. Poezii zdar! 12:)