sobota, února 18, 2012

Uspokojení být

Na již tradičním místě startu šáreckého trailu Šutru54 se sešel půlmaratónský počet masopustně naladěných běžkyň a běžců. Letmý pohled na obutí dával tušit, co kromě lásky k běhu tyto lidi spojuje. Téměř všichni měli totiž výbavu z krámku Trailpointu vždy dobře naladěného Michaela Dobiáše, který dnešní setkání opět skvěle dirigoval. Tentokrát se však nositelé špuntů (Inov8 x-talon 212) ocitli v nevýhodě. Řadu míst tratě pokrýval led a jako lepší volba se díky větší adhezivní ploše jevily modely Roclite, Minimus od NB a vůbec největší chválu jsem slyšel na Neo trail od Vivobarefoot.

Start se odehrál v duchu nultého ročníku ("tak běžíme"). Rychlejší vyběhli rychleji, pomalejší pomaleji. Každý záhy našel tu svou skupinku či spřízněnou duši a dovolil-li to terén, vedl všezahrnující konverzaci. Díky tomu ustaly nářky nad ledem a zůstalo jen vnímání krajiny. Krajiny na hranici zimy a jara. Okamžiky, kdy v kopci je horko, ale při focení potoka zduřelého v masu ledu vniká chlad nemilosrdně ke zpocenému tělu.

Ptačí koncert na jižní oteplené straně údolí vléval do žil jarní mízu. Tělo napojené na tyto signály ožilo a krok se stal lehčím a rychlejším. Paprsky slunce rozpustily led v nejobávanějším kamenitém seběhu a díky chybějícímu listí byl tento úsek bezpečnější než na podzim. Namísto závodních myšlenek, kolik ještě zbývá do cíle, převládaly pocity lítosti, že společné proběhnutí se blíži ke konci. V pomyslném cíli čekala masopustní hostina připravená Michalovými nejbližšími.

Po posledních přátelských slovech zůstala jen čirá radost. Nádherně nepochopitelné uspokojení z toho tu být.

6 komentářů:

12HonzaDe řekl(a)...

muselo to byt moc hezke... 12:)

Anonymní řekl(a)...

Jarní Šutr je za dveřmi, třeba Ti to vyjde :)
Petr

12HonzaDe řekl(a)...

No kdyz ja se o podobnych zajimavych akcich dozvim, az kdyz probehly:(.. Ale to nevadi, aspon se potesim u Tebe a jinde jejich popisem.. At nam to dobre beha.. 12:)

ju řekl(a)...

Hezké to bylo. Stačí si jednou odskočit, najednou nikoho nevidět a je z toho orienťák. Opět jsem se utvrdil, že každá nesprávná cesta je pro mé nohy zajímavější, než ta správná. Netuším, proč to tak funguje. Takže nějaký kilometřík navíc, ale i tak velký dík Michalovi a jeho zabezpečovacímu týmu.

Tomas K. řekl(a)...

Ahoj, taky bych rad vyzkousel sutr, ale letos si netroufam, jelikoz v podobnem terminu bezim maraton v praze. Snad mi to pristi rok vyjde :-) at to dobre beha!

PetrS řekl(a)...

Je týden po PIMu, snad aspoň jedno kolečko klapne :)