neděle, ledna 29, 2012

Na přímém slunci

Dvě hodiny v přímém slunci. Bez úžehu či úpalu. Purpurová linka nad obzorem s přibývajícími kroky měnila svou barvu přes oranžovou a bílou až k sytě modré. Ani chameleon by tyto odstíny světla lépe nezvládl. Běh se a za sluncem se stal ukazatelem cesty. Takové, kterou musím dojít sám.

Po 36ti hodinách očistného půstu se běžím do lesa jen podívat. Kilometr, dva, pět, tělo stále neprotestuje. Po sedmé nedělní hodině je všude pusto a prázdno. Stejně jako v mém žaludku, těle i hlavě. Mrazivé povětří mi znecitliví ruce. Je to známka uvolnění nebo počínajících omrzlin? Kdo ví. Nezbytná zastávka u stromu mě vybízí k ohlédnutí. Hle, tam kde mé kroky před okamžikem ušlapávaly zmrzlou zem, stojí v tichém zastavení laň. Vzájemně se těšíme pohledem. Jako by mi říkala: "Ze mě si vezmi příklad. Spím, jím a běhám. Nic víc, nic míň."

Třináctý kilometr, tělo slábne, mysl zažívá nové, nepoznané vjemy. Už se neotočím a svůj kruh uzavřu, oběhnu jej celý. Jsem na cestě, ve které musím pokračovat. Je snadné se zastavit, vrátit se, když vábení lenosti a návratu ke včerejším zvykům je silné. Touha je však silnější. Touha běžet svou cestu, vidět pokroky, které nese.

Ne jedna, ne dvě, ale hned šest laní na opačné straně pěšiny mě vábí. Pokračuj, poběž dál, jako my. Vydávám se k nim. Dokončit svoje kolo. Nikdo neříkal, že to bude snadné. Takoví už jsme my lidé. Pro snadnost žití jsme zapomněli na sebe. Musíme se znovu rozpomenout na naše instinkty a rozsvítit si tam, kde máme zhasnuto.

V duši tichého bojovníka se rozhostila Láska. Že ji sděluje každému, na koho si vzpomene? Cítí to tak, nelze se mu divit.

3 komentáře:

12HonzaDe řekl(a)...

Petre, to je vyjimecny.. po tridennim pustu nejen takhle bezet, ale takhle psat.. Velky obdiv..
No ja to zkuisl zatim jednou, behal jsem pri tom jen dva dni, sice prvni 2x15, ale ten posledni uz jsem nebezel. Mozna jsem mel..
Jak ted o tom mluvim, tak pri dalsim kole, (coz bude asi co nevidet) zkusim to behani i treti/ctvrty den.
Mej se fajn, at se dari! 12:)

PetrS řekl(a)...

Ahoj Honzo, není :) 36 hodin začalo v pátek večer a skončilo v neděli ráno kukuřičnou kaší. Po ní byl tento běh. Podle mě by šly i vícedenní, ale člověk se na ně musí lépe připravit sníženým příjmem po delší dobu.

12HonzaDe řekl(a)...

Stejne.. tedy ja naposled drzel 3 cele dny a noc, takze urcite 72h plus par hodin ten prvni noci:), ale ten posledni den uz jsem nebyl behat, az ten dalsi po jidle:). Ale musim zkusit tedka, navnadil jsi me.. MSF! 12:)