čtvrtek, února 01, 2007

Přepište tabulky!

Koukám do dnešního záznamu Forerunnera 305 a žasnu. Má TF max vypočítaná podle vzorce 214 – 0,8xvěk je o 3 tepy menší, než dnes dosažená na tréninku 4 x 1 km.

Po nechtěné běhací pauze jsem se dnes těšil na volné pobíhání s tlupou ve Stromovce. Po šesté se sešly samé milé tváře a běhací podvečer začal ubíhat příjemným a pohodovým tempem. Hlášku Miloše, že dnes dáme nějaké stovky a 4 x kilák jsem nebral vážně. Znám jeho smysl pro humor. Sranda mě přešla, když jsme se po jednom zahřívacím kolečku zastavili a Miloš začal hledat startovní čáru.

Ty stovky nebyly tak hrozný. Je to kousek, člověk se nestačí ani zadýchat, jen s obdivem sleduje běžce s BMI asi 10 jak lítají okolo. Potěšilo mě, že 100 metrů bych dokázal zaběhnout s vítězem maratónu.

To kilák byla už jiná káva. Miloš řekl: běžte jak umíte. Tak jsme šli. Později se mi svěřil, že jsme ho překvapili, čekal tempo 4:25. Jak si nás vychoval, takové nás má. Běžel jsem ve skupince s Ondřejem, se kterým si velmi vyhovíme nejen ve všech tempech. Rozeběhli jsme se rozumně, ale pak jsme to prali co to šlo. A výsledek? 3:40 / 1,01 km. Nádhera.

Na dalších kilometrech jsme se drželi podle Miloše na 4:00 a 4:06. Poslední jsme na konci zase natáhli krok na 3:55. Byla to nádhera. Zpestření běhu rychlostí stálo za to. V podání vícehlavé skupiny se náročný trénink proměnil v čistou radost.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

S tou TFmax se mi to už taky párkrát stalo, naposled při finiši loni v Amsterdamu (ale je fakt, že jsem pak chvíli byl na umření :-). A pak věř tabulkám! T.

Radek Narovec řekl(a)...

Já mám BMI 8!

running observer řekl(a)...

No přátelé, myslím, že nepolemizujeme s tabulkami, ale se vzorci.

Já svůj vypočítaný TF MAX překračuji při závodech celkem často.

Zatím však stále neznám svůj skutečný TF MAX. Pokud si ho letos změřím, mohu příští rok ověřit, jestli se opravdu každý rok zhruba o 1 sníží...

phusick řekl(a)...

Ja by som mal mat 192bpm, ale moja TFmax je 204, a to nehovorim o 5km uphill casovke na mtb, kedy spravim aj 214bpm.

Potom si pozriem podobne vzorce a otravujem lekarov, ze nieco so mnou nie je v poriadku, ti mi natocia ekg, hodia ma na stacionar a zistia, ze som ok, len ma chcu poslat na psychiatriu, kvoli tomu, ze si sledujem pulz:(

Anonymní řekl(a)...

S tou tepovkou bych taky řekl, že všechny vzorečky jsou trochu mimo. Dle zkušenosti vím, že mám max 197(přes tu jsem se dostal jen jednou v létě před rokem a to byl zatra hic, jainak se na ní dostanu, pokud dám sprint cca 200 m po dvouhodinovém či hodinovém běhu), ale Kbelskou jsem šel skoro celou těsně pod 190 a na posledním spurtu jsem se dostal na 205. Normálně mi ve Stromovce začnou tuhnout nohy, když přejdu chvíli 182. Asi holt platí to, že závody je úplně něco jiného než trénink. To mám 35let a dle vzorečků bych měl být na maximu okolo 185.

PetrS řekl(a)...

Romane na Kbely jsem si tepák nevzal. (spíše než záměrně jsem na něj nevzpomněl) Asi bych se také divil na posledním kilometru. To co člověk ze sebe při závodě vydá je neuvěřitelné.