čtvrtek, srpna 24, 2006

Tělo, mysl a sport

Namísto spánku usedám po desáté večerní ke knize Johna Douillarda s názvem v titulku článku. Je to další kniha, s báječnou předmluvou Martiny Navrátilové, která mě utvrzuje v tom, že pravda je jen jedna. Pravda o dýchání nosem, soustředění se na běh, splynutí mysli s tělem. Rady uvedené v této knize lze shrnout do čtvrté dohody starých Toltéků. Dělejte vše, jak nejlépe umíte.
Občas se zamýšlím nad tím, proč jiní běhají s CD-playerem nebo MP3 a mě to nic neříká. V knize je vysvětleno, že chybou je svou mysl při běhání rozptylovat. Pokud tělo dělá něco jiného než mysl, nepodáte nikdy pěkný výkon, běh vás bude méně bavit a dokonce hrozí i zranění.
Mysl se ráno probouzí ve čtyři. Tělo říká: proč proboha ? Po upadnutí znovu do spánkového komatu se svorně probouzejí o páté. Čeká nás krátký relax běh, pro který volíme ranní Letnou. Po delší době zjišťuji, že se mi tento park odcizil. Nemá tak pěkné prostředí jako Stromovka a energeticky působí, jako když běžím po ulici. Zkouším se nerozptylovat zbytečnými blbostmi a při dýchání nosem rozpouštím své myšlenky do nohou. Prostě běžím. Je to fajn, neprovází mě žádné chmury, jen volnost. Jde to opravdu lépe, jak snadné. A k tomuto pocitu není potřeba mít za sebou 30 km. V knize se píše, že správný pohyb omlazuje. Cítím to tak.
K některým myšlenkám z knihy se ještě vrátím. Mám pro vás malou tipovací soutěž. Předesílám, že Tučňák je z hlasování vyloučen. Poznáte, co je na obrázku ?

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Netopýr? :-)

Anonymní řekl(a)...

Tučňák?

Anonymní řekl(a)...

mimo soutěž: je to klokan! :-)

running observer řekl(a)...

Králův šašek říká: Je to přece pes!

Jinak teda můžu říct, že se občas pokouším o dýchání nosem. V mírném tempu to jde stoprocentně, a to i do kopce (které v tréninku běhávám většinou jemně), fakt se tím zastavuje píchání v boku i jiné problémy. V rychlejším tempu se zatím nadechuji dvojfázově, tedy prvá fáze nosem a zbytek doberu ústy (zatím mám stále dojem, že plnouhloubku nádechu mi umožňují až ústa). Na podzim a zejména v zimě mi bude nos zamrzat jinovatkou a hlenem, takže zase zbudou jen ústa.

Jinak je pravda, že mě hudba do uší často rozptyluje, ne-li rozhodí...

Anonymní řekl(a)...

Mě to připadá jako kombinace psa, divočáka a menšího medvěda.. Takže se přikláním k variantě blíže neurčená lesní zvěř.
Of.

Anonymní řekl(a)...

Sváťo, máme mnoho společného :-)
Těším se na setkání na nějaké povedené akci.

running observer řekl(a)...

Jen nevím, která akce to bude. Zatím plán na září je dost nejasný. Jediné, co mi v září platí na 80%, je 16.9. brněnská 25 a 28.9. blažovická 10.

Absolutně nevím, kdy se dostanu k nějakému maratónu nebo dlouhému běhu. Budu plánovat "na poslední chvíli". Tím se sice ochuzuji o možnost dát "ten nejlepší" čas, ale ono se to poddá.