pondělí, března 27, 2006

Nemám plavky !

Refrén rasta-skladby Na Máchově jezeře si v duchu zpívám vždy, když si jdu zaplavat. Živá nahrávka z roku 1987 skupiny Babalet v podání zesnulého Aleše Drvoty je z těch písní, které pohladí a pobaví.

Moje koupání v bazénu je nahodilé a relaxační a nemám v něm žádné ambice. Naučil jsem se neutopit až ve třetí třídě základní školy v tehdy pěkném bazénu v Radlicích. Do té doby byly mé zážitky mlhavé, rozmazané a doprovázené nevolností z chlorované vody. Pamatuji si na dlouhé dřevěné bidlo a plavčíka v Podolí, který se mě snažil utopit. Neustále mě tím bidlem plácal přes záda a pokud se mi náhodou podařilo bidlo zachytit, velkou silou mě odmrštil dál od břehu. Jak já toho tlusťocha nenáviděl.
V Radlicích to bylo jiné. Učili nás plavat tam, kde jsme stačili a naučil jsem se mít vodu rád. Až moc rád. V sedmé třídě jsme s bratrancem přeplavali jezero v Hamru a mámu málem museli křísit, když jsme se vrátili skoro za dvě hodiny.
Další výuka probíhala ve škole už v dospělosti. Ukázali nám jak se správně plavou prsa, kraul, znak a z toho žiju dodnes. Také nás tenkrát nutili skákat šipku. Ze tří metrů. Nikdo se sice nezabil, ale jeden spolužák tam soustavně pouštěl placáky. Po pátém skoku už byl červený jako rak a stále více se usmíval. Učitel mu to skákání raději zakázal. Kdoví, jaké by si odnesl následky. Po placáku nebolí jen břicho, to se dá snést, ale bolest nížeji je již méně snesitelná.

Kraul mě baví. Asi proto, že ho neumím a nadřu se přitom víc než při prsou. Pochybuji, že můj styl plavání je relaxem k běhání. Na nohou mi při plavání pracují jiné svaly až se divím, kolik jich vůbec mám.
Dnešní koupání v Axe bylo fajn. S příchodem jara vypnuli ohřev vody, v jednom uchu slyším stále moře, můj parfém pro následujících 24 hodin má jméno deochlor, a oči získali barvu králíka. Už se těším na běhání.

Ještě malou odbočku:
Nedávno jsem se zmínil o příjemném chlapíkovi, který mě oslovil při sněhové vánici ve Stromovce. Všiml jsem si, že se už zapojil do diskuse resp. poradny na behej.com. Mám z toho ohromnou radost a přeju mu hodně síly ať to zvládne, a těším se na viděnou.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Witty. Plavání je báječný. Chodím každý týden už skoro rok a už si nedokážu představit, že by plavání v mém životě chybělo. Je krásný skoro jako běh :-) Ale určitě si pořiď brýle. Nemáš pak oči jako králík a pod vodou mnohem lépe vidíš ;-) Fakt se to vyplatí.
Gery

PetrS řekl(a)...

Brýle mám. Je na nich napsáno anti fog. Těžko říct, co to znamená. Po 15ti metrech plavání se "skla" stanou mléčnými a sotva vidím čáru na dně bazénu. Než doplavu na druhou stranu, tak se v nich voda několikrát vymění. Pásek mám utažený tak, že ještě druhý den mám na hlavě rýhu, stejně to nepomáhá. Asi nemám vhodný obličej :D

Anonymní řekl(a)...

:-) Až budeš kupovat nové, tak je nejdřív vyzkoušej. Bez toho, abys nasazoval pásek, jen lehce přimáčkni očnice (nebo jak se tomu říká...) na obličej (nejlépe, aby oči byly pod očnicemi :-)). Pokud vznikne podtlak a brýle ti nespadnou ani když je pustíš, máš dobré brýle. Nesmíš je ale držet stahováním žádných svalů kolem očí.
Jinak proti mlžení je dobré do brýlí plivnout. Mám to vyzkoušené a byl jsem sám překvapen, jak je to účinné. Měj se.
Gery

PetrS řekl(a)...

Tak to nemá chybu :D Určitě vyzkouším.

Ale už jen ta představa mě rozesmála: Doplavu na konec bazénu, tam odpočívá sličná slečna, říká něco jako kolik dám ještě bazénů, říkám moment, sundavám brýle, natahuji a ... fuj. Slečna znechuceně opouští bazén, zatímco já se slepenými víčky si to sněruju po vodní ploše.

Anonymní řekl(a)...

:-) Tak jsem málem spadl smíchy ze židle :-) Když mně to poradili, také se mi to zdálo takové trošku nechutné... No, ale měl bys používat jenom sliny, to jsem ti zapomněl říct :-) A jedno "naslinění", mně vydrží na celou hodinu. Takže žádný strachy. :-)
Gery

PetrS řekl(a)...

Hodinu ? To ve vodě nevydržím. Pak už mi rostou mezi prsty blány a získávám barvu vody.
Příště to zkusím, ale neříkejte to na mě :) Komu by se taky chtělo chodit do zaplivaného bazénu.

Anonymní řekl(a)...

Witty, s tým "pliváním" to nie je tak zle. Úplne stačí aby si si olízol jazykom vnútornú stranu okuliarov.

Keke

PetrS řekl(a)...

Keke: To jsi mi připoměl ten vtip proč policajti olizují hodinky

PetrS řekl(a)...

Tak, už ty brýle nemám. Včera jsem si na ně šplápnul, a to jsem ani nestihl na ně plivnout.