neděle, dubna 02, 2006

Moje první půlka

Psal jsem tento zápisek dva dny a stále jsem nebyl spokojen. Bylo tolik zážitků, míchaly se mi dohromady a vytvářely text k nepřečtení. Rozhodl jsem se, že nechám hovořit fotografii, a tento článek bude pouze popiskem závodu, který se mi nevešel do deníku.

Také o předstartovním setkání tragédů nejvíce vypovídá fotka spokojených a usměvavých tváří na behej.com. Lze k tomu jen dodat, že to bylo krátké setkání.

Ještě minulý týden ve mě hlodal červík pochybnosti, zda 1:40 není nad mé síly. Cíl byl však v hlavě jasně vytyčen, a tak jsem se na startu hrdě nalepil na Miloše. Italská organizace přinesla do Prahy chaos, a tak jsme po startu už na Karlově mostě předbíhali pomalejší běžce.
Mezi druhým a třetím km na mě volal Keke, že Miloš běží moc rychle. Zdálo se mi, že tempo 4:54/km plánované na prvních pět km vypadá jinak, ale vyhovovalo mi to. Přeci jen v balíku se tempo drží lépe než při kochání se vysokými borovicemi.
Patníky s označením km jsem viděl zřídka, proto první zaznamenaný mezičas 23:50 na 5.km (4:46/km) jen potvrdil mé tušení, že Miloš do toho pěkně šlape. Když další km byl za 4:23, ani jsem neměl čas uvažovat nad tím, že můj průměrný čas na desítce je o vteřinu horší. Následující čtyři km (4:35/km) jsem opět nezahlédl jediný ukazatel. Čas na desítce byl 46:33 (4:39/km) a Miloše, který byl do té doby pár metrů přede mnou, jsem dohonil. Říkal, že tempo zvolil kvůli tomu, abychom se nemuseli honit na 4:34. A máme minutu k dobru. Má úžasný smysl pro humor.
Přesto to bylo nádherný. Tempo mi vyhovovalo, a Miloš občas zařazoval pomalejší úseky na oddechnutí. 13 km jsme měli přesně za hodinu a mírně jsme zrychlili na 4:33/km. Mé nové vložky v nezaběhnutých botách říkaly: „jsme tady, budou puchýřky“, ale mozek vyslal jasný signál. Na to teď není čas – běžíme.
Na občerstvení za 14.km jsem si vzpomněl na zlaté Drážďany. Tam jsou stolky popsány a nemůže se vám stát to, co mě. Vzal jsem si omylem ionťák. Se slovy „fuj to nechci !“ letěl. Naštěstí na posledním stolku byla voda, tak jsem nemusel jít posledních 7 km nasucho. I se zastávkou na občerstvení bylo tempo následujících dvou km 4:38/km. Další dva km na Strakonické byly ve znamení lehkého oddechu 4:43/km.
je třeba doladit styl...

Ukazatel 18tého km, čas 1:24. Hurá, do 1:40 to stihnu. Záplava nadšení mě ale paradoxně zpomalila. Přichází krátké, ale výživné stoupání na Janáčkovo nábřeží. Oči upřené do asfaltu. Najednou za sebou slyším: „Witty, přidej“. Tak jsem přidal. To Tučňák s paní Tučňákovou povzbuzovali. Díky jejich podpoře na potřebném místě jsem zase zrychlil.
Na konci Janáčkova nábřeží dobíhám běžkyni v modrém, se kterou to rveme to cíle. Chvíli ona, chvíli já. Nejsem sprinter, a proto mě překvapilo, že na Kampě ve finiši mě nikdo nepředběhl. Jedna brána, druhá, třetí je ta pravá. Cíl. Gratulujeme si s modrou běžkyní, na stopkách je úžasných 1:37:33.

První půlka 4:39/km, druhá za 4:35/km. A nohy ? Obdivuji dnešní závodníky, kteří se po ½ PIM vydali do Davle. Smekám svou čelenku, od které mám ze soboty půlku hlavy opálenou, a půlku bílou. Má stehna zvládla tak akorát vyklusávací sedmičku na rovince.

Mé poděkování patří vám všem. Mé těšení na tento běh se změnilo v potěšení, ve kterém se budu válet ještě týden.

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Uprimne gratuluji k paradnimu casu a výkonu!! Zabehl jsi to jak spravny mazak.

T.

p.s. musim se priznat k tomu, ze jsme te asi na zaver nepovzbuzovali, to jsme jiz byli davno uplne jinde..

Anonymní řekl(a)...

To povzbuzování bych tipnul na Melounka a jejího partnera. Na tom místě jsme totiž společně stáli, protože jsme si říkali, že to je přesně to místo, kde už toho budete mít asi plný kecky a trocha povzbuzení by se mohla hodit. Bylo pěkný sledovat, jak maji lidi radost, že jim fandíme. Rosťa nám dokonce hodil za odměnu tričko :-)

PetrS řekl(a)...

Moje informace o mávajícím T. pochází od Kekeho. Bohužel jsem vás nikoho neviděl. Čuměl jsem jen do asfaltu abych se nenatáhl přes retardér. Moc jste mi pomohli, sám bych to takhle těžko zaběhl. :) díky moc

Anonymní řekl(a)...

Witty, gratulace! První 1/2M za 1:40? DObrý!
R

Anonymní řekl(a)...

Witty, beháš ako starý mazák. To rozloženie síl je priam profesorské...

Keke

PetrS řekl(a)...

Díky :)
Velkou zásluhu má na tom Miloš, ideální počasí a vyladěná forma díky vašim cenným radám. Byl to nádherný den.

Anonymní řekl(a)...

Jejda a ja to povzbuzovani zrovna chtela hodit na Pubiho :-) No, asi je fuk, kdo z nas to byl, hlavne ze to pomohlo.. Ale byla to fuska, priste si radsi berem kravsky zvonec :-)Gratuluju k nadhernemu vykonu! Melounek

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkný. Rada starších pochvalně mručí :-) Gratuluji.
Gery

PetrS řekl(a)...

Gery, byl jsi tam taky ?

Anonymní řekl(a)...

Ne. Běžel jsem Černohorský soudek (Brněnský běžecký pohár). Su totiž z Brna. :-)
Gery

PetrS řekl(a)...

A jak jsi dopadl - spokojenost ?

Anonymní řekl(a)...

gratulace! pod 1:40 se máš čím chlubit! jen tak dál...

Anonymní řekl(a)...

Na to, že jsem opravdu "pravý tragéd", tak jsem s časem docela spokojený. Běhám ale hlavně pro radost, a protože tam bylo krásně, byl bych spokojený vždycky. Běh je prostě krása. Les, sluníčko... Však to znáš. Až bude chvilka, napíšu Ti víc na mail. Měj se.
Gery.