čtvrtek, června 29, 2006

Ticho

Uháním svojí oblíbenou ranní trasou podél řeky a v hlavě se mi honí myšlenka: trenér bude mít ze mě radost. Běžím opravdu volně a vychutnávám si všudepřítomné ticho. Vybíhal jsem dříve než obvykle už před pátou hodinou, protože v plánu bylo 16 km a nechtěl jsem se vracet do ranní špičky. Opustil jsem peřeje pod Trójou a dostávám se do míst, kde se řeka jen tak líně povaluje. Nad ní se vznáší jemný opar. Nejprve si myslím, že se jedná o kouř. Na jedné straně Vltavy zatopili a kouř se přes vodu line do Sedleckého údolí na druhé straně. Poté, co zjistím, že je to opravdu jen mlha proudící svým přirozeným směrem, mám velkou radost. Vzduch je po tropických dnech a následném dešti jako nový. Vychutnávám si každý doušek a zaposlouchávám se do zvuků řeky. Tu startuje kachna, támhle vyskočila ryba. Do toho se mísí pravidelné plácání mých bot. Potkávám běžce a s úsměvem se zdravíme. Nádherný den.
Otáčím se u útulku, kde v dodávce suplující funkci MHD pospává řidič. Jako by se zastavil čas. I psi z kotců jen leží a nenamáhají se štěkáním. Jediné zvuky vydávám já a tím plaším kočku, která se právě chystala ulovit si snídani. Míjí mě první cyklisté spěchající do práce a ve Stromovce naposledy vnímám proubouzející se přírodu.
Poslední úsek přes most k domovu s provozem mi už nemůže náladu zkazit. A náladu nezkazím ani trenérovi (17 km za 1:34)

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Witty,
úplně jsem tu mlhu teď cítil:-)
To jsi musel vidět nový přívoz z Tróje do Podbaby, ne?

PetrS řekl(a)...

Nový přívoz tam skutečně je. Překvapil mě. V médiích se o něm píše pomalu jako o stavbě století. Je to dřevěná budka na pontonu, a přístup k němu bych v kluzkých botech nedoporučil :-D Loďka nikde, asi už ji ukradli.

Anonymní řekl(a)...

Tak to už jsou tři přívozy na v těch končinách: Trója (ale toho jsem si ještě nevšiml), Bohnice a Klecany. To by se dala udělat hezká běžecká trasa podél Vltavy s třemi přívozy:-)

Anonymní řekl(a)...

Witty, tyhle textíky mi plně vysvětlují jak dokážeš vstát před pátou a jít běhat! To je jak od Hrabala. Zdraví Radek

PetrS řekl(a)...

to Lubosh: přívoz je na 4.km popsané trasy na behej.com "Krásy severní Prahy" - viz první fotka
http://www.behej.com/view.php?cisloclanku=2006050201

to Radek: díky za milá slova, která potěší dvojnásob do člověka, který se písmem živí :-)
Zjistil jsem, že nemá cenu psát do blogu články jen proto, aby nebyla dlouhá pauza bez novinek. Takové články většinou nestojí za nic a několik jsem jich smazal ještě před zveřejněním. Občas mě ale osvítí můza (Tučňák to nazývá grafomanie), slova sama chtějí ven, a výsledek se dá snad i číst.