sobota, září 01, 2007

4054

Pozorný čtenář mého blogu si jistě vzpomene na tuto fotografii. Nikdy by mě nenapadlo, jaká symbolika se může v tomto digitálně zachyceném okamžiku skrývat. Co se tedy vlastně přihodilo?

Na behej.com napjatě sleduji přípravu dvou prvomaratónců, Katky a Tora. Dokonce jsem si na úspěch jednoho z nich vsadil. Pozvánka na dnešní desítku v Nučicích přišla od Katky při společném úterním běhu s ní a Honzou ve Stromajdě.

V mém plánu na Kladno byla na sobotu namalována jedenáctka za 52:04, tak závod hezky zapadl do mé přípravy. Protože se mi tento týden běhalo opravdu dobře, přesvědčil jsem své tělo i mysl, že by společně mohli posunout čas z jarních Kbel o pár vteřinek dolu. Neskromně rovnou pod 41 minut.

K naší sestavě Katka, Marcel a já se přidal po krátkém nepřemlouvání i Radek, který nás spolu s Jitkou laskavě naložili u metra a drobnou oklikou zavezli na start. Jaké muselo být překvapení pořadatelů, když po nepočetné loňské účasti 27 osob jich letos v cíli napočítali téměř dvakrát tolik, celých 45.

Za dvacet korun startovného jsme nafasovali Siestu, dostali k zapůjčení číslo a mohli využít celé nučické kino pro sebe a své svršky (i spodky). Při rozklusu mezi domky s přihlížejícími místními občany panovala, jak jinak, jen samá legrace. Každý z nás smíchem jen zakrýval předstartovní nervozitu.

Poté, co jsme potkali několik postav vzhledu prvotřídních atletů mi bylo jasné, že nevyhraju. Nespal jsem zrovna také dvakrát dobře a myšlenku 40:xx jsem uchovával spíš jen proto, že vzdávat se bez boje nebylo správné.

Start byl tak rychlý, že něž jsem do tří napočítal, už jsme běželi. Plán běžet první kilák za 4:15 celkem vyšel (4:13) Tento závod jsem navštívil prvně a netušil jsem, že následují dva km do kopce. Při chůzi snad mírného, ale při plném výkonu pěkně tučného. V něm jsem zavřel oči a řekl si, budu běžet co můžu. Na čas pod 41 už jsem nemyslel.

Rychlost kopírovala profil a kromě doběhnutí dvou běžců a lelkování po krajině se nedělo nic zvláštního. Prvně jsem si na závod vzal tepák. Chtěl jsem si ověřit, zda pocity při běhu odpovídají naměřeným hodnotám. Odpovídají. S průměrnou TFmax 90 % se mi běželo dobře a ani po doběhu se mi nechtělo umřít.

Za půlkou mě seběhl Marcel. Byl na svém prvním závodě. Nevěděl, co ho čeká. Zkraje se držel opatrně a nakonec doběhl mistrovsky dvacet vteřin přede mnou. Má moc hezký styl a běží velmi lehce. Myslím, že za pár měsíců přibude čelním pozicím kvalitní konkurence.

Moc jsem se těšil, že ten táhlý maxi kopec poběžím dolu. Nebyl tam. Z hory se po obrátce lesem stala rovina. Snad jedině malé zrychlení bylo důkazem, že se běželo z kopce, ale to bych spíše přičetl závěrečnému finiši.

Jak již ctěný čtenář tuší z titulku, povedlo se! Čas 40:54 mi způsobil ohromnou radost a vynásobil chuť na další pobíhání. Závěrečné vyhlášení hlavních představitelů závodu s předáním salámových cen bylo takovou pěknou tečkou za vydařeným dopolednem.

12 komentářů:

phusick řekl(a)...

Pekny, velmi pekny, vykon. Gratulujem. Aj Marcelovi, ktory este v stredu opatrne tipoval tak 48 minut:)

3COP řekl(a)...

Ahooj, no jo no, máš to v nohách, takže jsi určitě pěkně trénoval. Jsem zvědav jak se vytáhneš v Kladně.

forest řekl(a)...

Rovina to není, proto je čas dobrý. Myslím, že můj čas z Bratislavy příští týden překonáš.

Ten profil je i relativně výhodný - rychle se nastoupá kopec a pak se dlouho sbíhá.

PetrS řekl(a)...

Díky všem, byl to hezký, takový intimní závod. Sice za plného provozu, ale těch pár aut se chovalo velmi slušně.
Kladno mam plán na 3:20, ještě před třemi týdny jsem tomu nevěřil. Po dnešku už ano :)

Anonymní řekl(a)...

Pěkný výkon, ten by se mi na Mattonce líbil. :) Budu Ti (a nejen Tobě)přímo v Kladně držet palce.

Marcel řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Marcel řekl(a)...

Super vyvrcholenie mojej dovolenky :)

Anonymní řekl(a)...

Petře...dobrýýý! :-)

Gratuluji a mám z Tebe fakt radost!

T.

Anonymní řekl(a)...

Tak ta 40 je na dostrel a na podzim je tolik rychlych desitek, doufam ze ji na nejake zlomis.IM

PetrS řekl(a)...

IM: no, to nevím :) 10 nebyla z počátku má oblíbená vzdálenost. Nechávám to otevřené ..

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, tak to gratuluju, na ten profil je to nadhernej cas A pokud se odhodlas jit na podzim jeste do nejaky desitky tak uz vidim, jak smaznes po mym osobaku na maraton ted o vikendu i tenhleten pro tebe sprinterskej :) Jinak jeste jednou hodne stesti do Kladna. Honza

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Peťo
GRATULUJU!!! je moc pěkné, když po doběhnutí víš, že jsi to dokázal. Hodně štěstí na Kladně. Doufám, že se pak s náma podělíš o zážitky. Už se na ně těším.